آیا کرونا اومیکرون در کودکان بیماری شدیدتری ایجاد میکند؟
اومیکرون به شایعترین نوع کرونا در اکثر کشورها از جمله ایران تبدیل شده است و این بار گزارشها از بیمارستانها و مراکز درمانی حاکی از افزایش نسبت کودکان در میزان ابتلا و بستری در بیمارستانها بر اثر کرونا امیکرون است.
اسپایکوژن در چه مراکز واکسیناسیونی موجود است؟
آیا کرونا اومیکرون در کودکان بیماری شدیدتری ایجاد میکند؟
ریسک کمتر بستری با امیکرون نسبت به دلتا
چرا بستری کودکان نسبت به موجهای قبلی افزایش یافته است؟
فرضیات درباره تفاوت امیکرون در کودکان
واکسیناسیون کرونا در کودکان
واکسیناسیون کرونا در ایران برای کودکان
مطالعه واکسن اسپایکوژن در کودکان و نوجوانان
در آخرین مطالعه واکسن اسپایکوژن که برای بررسی تاثیر آن به عنوان دز بوستر انجام شد، این واکسن باموفقیت ایمنی افراد را تا چندین برابر (بین 11 تا 25 برابر) تقویت کرد …
بر اساس مطالعهای جدید، با گذشت دو سال از همهگیری، محققان هنوز از اثرات طولانیمدت کووید که بین 31 تا 69 درصد از بیماران مبتلا به کووید را برای ماهها پس از بهبودی تحت …
همچنان با ثبت بیشترین موارد ابتلا به کرونا و رکوردشکنی پیدرپی در اروپا و آمریکا، اومیکرون به گسترش و شیوع خود ادامه میدهد، اما خوشبختانه تا اینجا آمارها و اطلاعات نشان میدهد …
آیا کرونا اومیکرون در کودکان بیماری شدیدتری ایجاد میکند؟
اومیکرون به شایعترین نوع کرونا در اکثر کشورها از جمله ایران تبدیل شده است و این بار گزارشها از بیمارستانها و مراکز درمانی حاکی از افزایش نسبت کودکان در میزان ابتلا و بستری در بیمارستانها بر اثر کرونا امیکرون است. به نظر میرسد این بار برخلاف موجهای قبلی که نگرانی درباره کودکان و نوجوانان کمتر بود، موج اومیکرون این گروه سنی را هدف گرفته است.
از سوی دیگر در بیشتر کشورهای جهان، پس از بزرگسالان، اکنون نوبت به تزریق واکسن کرونا در نوجوانان و کودکان رسیده است تا هر چه زودتر ایمنی در برابر ویروس کرونا در این گروه سنی نیز ایجاد شود.
پیش از این در مقاله دیگری (کرونای امیکرون چه تاثیری روی کودکان دارد؟) به بررسی تاثیر بیماری اومیکرون بر کودکان پرداختهایم، در این نوشتار به بررسی این موضوع از زاویه دیگر خواهیم پرداخت.
ریسک کمتر بستری با امیکرون نسبت به دلتا
به نوشته پایگاه نیچر، در دوره موج امیکرون در آمریکا کودکان سهم بیشتری از بستری ناشی از کووید-۱۹ را نسبت به همه موجهای قبلی داشتهاند. اگر چه ممکن است نگرانکننده به نظر بیاید، اما در واقع طبق برآوردها، ریسک بستری یک کودک با امیکرون نسبت به دلتا بین یکسوم تا یکدوم کمتر است. همچنین گفته میشود که کودکان بستری شده، علائم بیماری شدیدتری نسبت به انواع قبلی از ویروس کرونا نداشتهاند.
اگر چه اطلاعات اولیه از بریتانیا نیز افزایش نسبت بستری کودکان (مخصوصاً زیر یک سال) را در موج امیکرون نشان میدهد، اما نیاز به اقدامات پزشکی شامل تهویه مکانیکی و اکسیژن برای آنها کمتر بوده است.
این یافتهها نشاندهنده روند کلی در عموم جامعه است: به نظر میرسد، اومیکرون کمتر از دلتا باعث بستری شدن در بیمارستان یا مرگ به ویژه در افراد واکسینه و جوانتر شود. اما دانشمندان هنوز تلاش میکنند تا بفهمند، چرا اومیکرون منجر به بستری بیشتر در کودکان شده است. به عنوان مثال، در ایالات متحده، کودکان حدود 5٪ از کل بستریها به علت کووید-۱۹ را تشکیل میدهند که این نسبت چهار برابر بیشتر از موجهای قبلی کرونا است.
چرا بستری کودکان نسبت به موجهای قبلی افزایش یافته است؟
سرعت بالای انتقال کووید-۱۹ با نوع امیکرون، کمتر بودن ایمنی ناشی از ابتلای قبلی در کودکان و پوشش کمتر یا نبود پوشش واکسیناسیون در این گروه سنی از جمله دلایل مطرح برای این موضوع است. درست است که امیکرون در تمام گروههای سنی با احتمال کمتری منجر به بیماری شدید میشود، اما این فرضیه هم مطرح شده است که جهشهای امیکرون شاید موجب نوع متفاوتی از بیماری شده باشد که در سنین کمتر کمی جدیتر باشد.
مراکز تزریق واکسن اسپایکوژن
در بخش “مراکز تزریق واکسن اسپایکوژن” موقعیت مکانی مراکز تزریق، به همراه شماره تماس آنها درج شده است. برای آگاهی از موقعیتهای مکانی هر مرکز، کافیست روی نام آنها کلیک فرمایید. لطفا پیش از مراجعه حضوری با مرکز واکسیناسیون مورد نظر خود تماس حاصل فرمایید.
فرضیات درباره تفاوت امیکرون در کودکان
گزارشهای اولیه نشان میدهد امیکرون ممکن است به اندازه سلولهای مجاری هوایی فوقانی، سلولهای ریه را آلوده نکند. بنابراین آلودگی کمتر در سلولهای ریه میتواند به معنای شدت کمتر بیماری باشد. اما یک تفاوت دیگر در کودکان، کوتاهتر بودن مسیر تنفسی بینی در آنهاست که باعث میشود تا این مسیر راحتتر مسدود شود. احتمالاً به همین دلیل است که التهاب و انسداد در مجاری تنفسی بالاتر و سرفههای بلند (یا به اصطلاح سرفههای barking) هم در کودکان بیشتر مشاهده میشود.
حتی اگر عفونت ایجاد شده در کودکان خفیف باشد، هنوز نگرانیهای دیگری مانند کووید طولانیمدت (ماندگار شدن بعضی علائم کووید برای مدت طولانی بعد از بهبود عفونت) و سندروم التهاب چندسیستمی در کودکان (MIS-C) وجود دارد. بررسی موارد کووید طولانیمدت با امیکرون نیاز به زمان بیشتری دارد، اما این موضوع که هنوز موجی از کودکان بستری با MIS-C دیده نشده از نگاه دانشمندان و پزشکان نشانه خوبی است.
واکسیناسیون کرونا در کودکان
کشورهای سراسر جهان در حال گسترش برنامههای واکسیناسیون کووید-19 هستند تا این پوشش واکسیناسیون شامل کودکان نیز بشود، به خصوص بعد از آن که عفونتهای نوع جدید اومیکرون در اروپا افزایش یافت.
به گزارش رویترز در ایالات متحده پس از تایید واکسیناسیون در افراد 12 سال و بیشتر، تزریق واکسن کووید-19 کودکان 5 تا 11 ساله هم توصیه شده است. البته، پس از آن که سازمان غذا و دارو آمریکا (FDA) خواستار دادههای بیشتر از واکسن کرونای فایزر-بیونتک شد، تصمیم آمریکا برای صدور مجوز مصرف این واکسن برای کودکان ۶ ماهه تا ۴ سال برای دست کم دو ماه به تعویق افتاد. کانادا هم واکسن فایزر را برای کودکان 5 تا 11 ساله مجاز دانست.
در اروپا، ایتالیا واکسیناسیون را برای کودکان 5 تا 11 ساله تصویب کرد، در حالی که فرانسه این واکسیناسیون را برای کودکان در معرض خطر تایید کرد. آلمان پس از تایید واکسن برای نوجوانان، احتمالاً از اوایل 2022 به تزریق واکسن در کودکان زیر 12 سال مجوز میدهد. بریتانیا تزریق دوز دوم برای نوجوانان 12 تا 15 ساله توصیه کرده است. استونی، دانمارک، یونان، ایرلند، ایتالیا، لیتوانی، اسپانیا، سوئد و فنلاند واکسن کرونا را به کودکان 12 سال و بالاتر تزریق میکنند. سوئیس و نروژ هم واکسیناسیون نوجوانان 12 تا 15 ساله را تایید کردهاند.
در این سو، کشورهایی چون عمان و عربستان سعودی واکسن فایزر را برای کودکان پنج ساله تایید کردهاند. بحرین و امارات نیز برای استفاده اضطراری در همان گروه سنی یک دز را تایید کردهاند. بحرین واکسن سینوفارم را برای کودکان 3 تا 11 ساله تایید کرده است.
چین دو واکسن سینوفارم و سینوواک را برای کودکان سه سال و بالاتر تایید کرده است. سنگاپور و ژاپن قصد دارند تا تزریق واکسن را برای کودکان 5 تا 11 ساله گسترش دهند. کره جنوبی، استرالیا و فیلیپین کودکان 12 سال و بالاتر را واکسینه میکنند. ونزوئلا هم در اوایل نوامبر اعلام کرد که کودکان 2 تا 11 ساله را با واکسن Soberana 2 کوبا واکسینه میکند.
واکسیناسیون کرونا در ایران برای کودکان
تزریق واکسن کرونا با تصمیم وزارت بهداشت و ستاد کرونا، در مرحله اول در گروه سنی بالاتر از ۹ سال آغاز شد و واکسیناسیون در گروه سنی بالاتر از ۵ سال در کشور انجام میشود. بنا بر اعلام وزارت بهداشت، واکسنهای موردتایید برای گروه سنی بالاتر از ۵ سال در کشور، فعلاً واکسنهای پاستوکووک و سینوفارم است و میزان تزریق و فاصله بین دو نوبت، مشابه گروه های سنی بالاتر و بالغین است.
مطالعه واکسن اسپایکوژن در کودکان و نوجوانان
واکسن اسپایکوژن، حاصل همکاری مشترک شرکت سیناژن و شرکت استرالیایی vaxine مجوز کارآزمایی در کودکان و نوجوانان را دریافت کرده است. این کارآزمایی بالینی برای مقایسه ایمنیزایی و ایمنی واکسن اسپایکوژن، بر پایه پروتئین نوترکیب اسپایک، در گروههای سنی ۵ تا ۱۲ سال، ۱۲ تا ۱۸ سال و ۱۸ تا ۴۰ سال اجرا میشود.
امیکرون (Omicron)، آخرین سویه نگرانکننده کرونا از نظر سازمان جهانی بهداشت که ابتدا B.1.1.529 نامیده میشد، حالا دیگر به مهمترین و شایعترین سویه ویروس کرونا …
دوز تقویتی یا دوز سوم واکسن کرونا در افراد با سابقه دریافت دو دوز قبلی، برای بهبود ایمنی ناشی از واکسیناسیون اولیه تزریق میشود.دوز سوم واکسن کرونا کمک میکند تا …
واکسنهای کرونا در ماههای گذشته به طور معناداری باعث کاهش بیماریهای شدید و بستری در بیمارستان شدهاند و از افزایش موارد مرگ بر اثر کووید- 19 جلوگیری کردهاند. بیشتر موارد …
اسپایکوژن در چه مراکزی موجود است؟
واکسن استرالیایی-ایرانی اسپایکوژن
اسپایکوژن، واکسن استرالیایی-ایرانی کرونا، حاصل همکاری مشترک شرکت سیناژن و شرکت Vaxine استرالیا است.
سیناژن پیشگام در تولید محصولات بیوتکنولوژی پزشکی در منطقه و تنها مجموعه در ایران با استاندارد کیفی اتحادیه اروپا (EuGMP) است.