پاسخ به سوالات درباره واکسن اسپایکوژن
در این بخش سوالات متداولی که پیرامون این واکسن استرالیایی-ایرانی وجود دارد در طبقهبندی زیر آمده است.
اسپایکوژن در چه مراکز واکسیناسیونی موجود است؟
در آخرین مطالعه واکسن اسپایکوژن که برای بررسی تاثیر آن به عنوان دز بوستر انجام شد، این واکسن باموفقیت ایمنی افراد را تا چندین برابر (بین 11 تا 25 برابر) تقویت کرد …
بر اساس مطالعهای جدید، با گذشت دو سال از همهگیری، محققان هنوز از اثرات طولانیمدت کووید که بین 31 تا 69 درصد از بیماران مبتلا به کووید را برای ماهها پس از بهبودی تحت …
همچنان با ثبت بیشترین موارد ابتلا به کرونا و رکوردشکنی پیدرپی در اروپا و آمریکا، اومیکرون به گسترش و شیوع خود ادامه میدهد، اما خوشبختانه تا اینجا آمارها و اطلاعات نشان میدهد …
سوالات عمومی واکسن اسپایکوژن
در این قسمت شما میتوانید پاسخ سوالات عمومی خود را در رابطه با واکسن اسپایکوژن مطالعه فرمایید.
شرکت سیناژن چه شرکتی است؟
سیناژن پیشگام در تولید محصولات بیوتکنولوژی پزشکی در منطقه و تنها مجموعه در ایران با استاندارد کیفی اتحادیه اروپا (EuGMP)، نزدیک به دو دهه است که داروهای فوقتخصصی و با تکنولوژی پیشرفته را برای بیماریهای مهمی چون ام اس، بیماریهای خودایمنی، سرطان و … تولید میکند. سیناژن سالهاست که با سرمایهگذاری در تحقیق و توسعه، در حوزه تخصصی خود یعنی تولید مهمترین داروهای بیوتکنولوژی جدید، پیشرو و فعال است. به عنوان تنها مجموعه ایرانی که داروهای آن برای ورود به بازار اتحادیه اروپا، مجوز مطالعه بالینی در اروپا دریافت کرده است، سیناژن با صادرات به کشورهای مختلف دنیا، بیش از نیمی از صادرات دارویی ایران را به خود اختصاص داده است. این مجموعه در سال های اخیر با تولیدات خود به افزایش دسترسی بیماران به داروهای موردنیاز برای درمان آنان کمک کرده است.
شرکت استرالیایی Vaxine چه شرکتی است؟
Vaxine یک شرکت بیوتکنولوژی استرالیایی است. این شرکت در سال 2002 باهدف ایجاد نوآوری در فناوری ساخت انواع واکسن تأسیس شد و تاکنون در بیش از 100 پروژه مشترک برای تهیه انواع واکسن وارد شده است.
چگونه میتوانم به نتايج حاصل از كارآزمايي واكسن اعتماد کنم؟
به منظور اطمینان از صحت انجام، ثبت و گزارش كارآزمايی واکسن بر اساس پروتکل تأییدشده توسط سازمان غذا و دارو، دستورالعملهای تعیینشده، استانداردهای جهانی و پیشنیازهای موردنظر مراجع قانونی از روند اجرای طرح، بازرسیهای منظمی توسط اسپانسر و مركز كارآزمايی بالينی دانشگاه علوم پزشکی تهران صورت خواهد گرفت. در طی اين بازرسیها، کیفیت تجهیزات در مراکز مطالعه، شرایط و نحوه نگهداری واکسنها، کنترل دقیق واکسنهای مصرفی و چگونگی حمل و نگهداری واکسن مورد ارزیابی قرار میگیرد، از اینرو میتوان به نتایج حاصل شده از این مطالعه اعتماد کرد.
چرا باید واکسن کرونا را تزریق کنم؟
شیوع ویروس کرونا ۲۰۱۹ (SARS-CoV-2) موجب بیماری کووید-19 (COVID-19) در سراسر جهان شده است؛ واکسیناسیون علیه ویروسها و باکتریها یکی از روشهای اصلی ایمنسازی جوامع انسانی در برابر عوامل بیماریزا است. این روش در مواردی که با پاندمی و شیوع یک بیماری عفونی مواجه میشویم، اهمیت ویژهای پیدا میکند. به همين منظور برای کاهش تأثیر ویروس کرونا 2019 بر سلامت عمومی جامعه، تزریق واکسن بهعنوان یک ابزار مهم در تأمین بهداشت عمومی برای مهار پاندمی کرونا در میانمدت و بلندمدت در نظر گرفته میشود.
آيا در صورت تزريق واكسن آنفلوانزا ، واکسن کرونا هم باید تزریق کنم؟
بله، ويروس آنفلوانزا و كرونا دو ويروس کاملاً متفاوت هستند و ايمنی شما در برابر ويروس آنفلوانزا به معنی ايمنی علیه ويروس كرونا نيست.
سؤالات مرتبط با واکسن و تزریق آن
در این قسمت شما میتوانید پاسخ سوالات مرتبط با تکنولوژی واکسن، عوارض جانبی احتمالی، نحوه تزیق و … را مطالعه فرمایید.
آیا این واکسن، از نوع ویروس کشتهشده است؟
خیر، این واکسن شامل ویروس زنده یا کشتهشده نیست بلکه حاوی پروتئینی از ویروس بوده که به شیوه مهندسی ژنتیک تهیه شده است. در واقع واکسن، حاوی پروتئین نوترکیبی به نام spike (مشابه پروتئین spike در سطح ویروس) بوده و بهمنظور افزایش اثربخشی بههمراه ادجوانت (مادهای که باعث افزایش اثربخشی واکسن میشود) تولید میشود.
پروتئین نوترکیب ویروس (واکسن Subunit) به چه معناست؟
واکسن نوترکیب بهکاررفته در این کارآزمایی بالینی، حاوی پروتئینspike ویروس کرونا ۲۰۱۹ بههمراه ادجوانت است که بدون بیماریزایی، باعث ایجاد آنتیبادی و تحریک ایمنی سلولی میشود؛ بنابراین پس از تزریق این نوع از واکسن کرونا، در برابر بیماری کووید-۱۹ ایمنی قابلتوجهی ایجاد خواهد شد.
آیا واکسن کرونای اسپایکوژن در مقابل انواع ویروسهای جهشیافته کرونا موثر است؟
واکسن کرونا اسپایکوژن شامل پروتئین Spike ویروس است؛ جهشهایی که تا به امروز از ویروس کرونا مشاهده شدهاند تغییرات عمدهای در بخش Spike خود نداشتهاند که ساختار اصلی آنها را تغییری اساسی دهد، پس میتوان گفت به احتمال زیاد اسپایکوژن علیه تمام جهشهای فعلی ویروس کرونا میتواند موثر باشد. از طرف دیگر مطالعه بالینی واکسن اسپایکوژن در زمان فعلی و در شرایط فعلی جامعه ایران انجام و اثربخشی آن با وضعیت جهشهای موجود محاسبه میشود. در نتیجه اثربخشی گزارش شده از واکسن اسپایکوژن میتواند شامل اثربخشی علیه انواع موجود ویروس کرونا در جامعه ما باشد.
برای دسترسی به واکسن کرونای اسپایکوژن از چه طریقی باید اقدام کنم؟ محل توزیع و تزریق واکسن کجا خواهد بود؟
شما میتوانید از قسمت “مراکز تزریق واکسن اسپایکوژن“، مکانهای منتخب تزریق واکسن اسپایکوژن را مشاهده فرمایید.
چه مدت بعد از تزریق واکسن، ایمنی نسبت به ویروس کرونا ۲۰۱۹ ایجاد میشود؟
انتظار میرود ۲ تا ۳ هفته پس از تزریق دوز دوم واکسن، ایمنی قابلقبولی در برابر ابتلا به بیماری کووید-۱۹ ایجاد شود.
روش تزریق واکسن چگونه است؟ بهترین محل برای تزریق آن کدام قسمت بدن است؟
تزریق این واکسن بهصورت عضلانی بوده و بهترین محل برای تزریق، عضله بازو است.
عوارض جانبی احتمالی بعد از تزریق واکسن کرونا چیست؟
عوارض جانبی احتمالی که ممکن است بعد از واکسیناسیون کرونا تجربه کنید، نشانه فعالیت طبیعی سیستم ایمنی شما در شناسایی پروتئین و ایجاد ایمنی سلولی و تولید آنتیبادی است. عوارضی مانند قرمزی، درد، تورم یا سفتی محل تزریق، تب، لرز، بدندرد، خستگی، درد مفاصل، سردرد و تهوع یا استفراغ. لازم به ذکر است که لزوماً تمامی موارد ذکرشده در همه افراد مشاهده نمیشوند و در صورت بروز پس از چند روز بهبود خواهند یافت.
آیا تفاوتی در شدت عوارض در سومین تزریق واکسن نسبت به تزریق دوم آن وجود دارد؟
ممکن است در بعضی از افراد، شدت بروز برخی از عوارض جانبی در تزریق دز سوم بیشتر از تزریق دو دز قبل باشد.
آیا ممکن است با وجود تزریق این واکسن، بازهم به بیماری کووید-19 مبتلا شوم؟
هیچکدام از واکسنهای تأییدشده برای بیماری کووید-۱۹ اثربخشی ۱۰۰% نداشتهاند، با این حال واکسیناسیون کرونا علاوه بر پیشگیری میتواند ابتلا به فرم شدید بیماری را بهطور چشمگیری کاهش دهد؛ علاوه بر این هرچه افراد بیشتری از جامعه نسبت به بیماری کووید-۱۹ ایمن شوند، شیوع بیماری کمتر شده و به ایجاد ایمنی جمعی کمک میکند.
اسپایکوژن در چه دمایی باید نگهداری شود؟
واکسن اسپایکوژن باید در دمای یخچال، بین ۲ تا ۸ درجه سانتیگراد نگهداری شود.
اگر قبلاً به بیماری کووید-19 مبتلا شدم باز هم میتوانم این واکسن را دریافت کنم؟
بله، امکان دریافت واکسن کرونا در افرادی که قبلاً به بیماری کووید-۱۹ مبتلا شده و بهبود پیداکردهاند وجود دارد؛ شایان ذکر است ابتلای قبلی به کووید-19، الزاماً باعث ایجاد ایمنی دائم نشده و بازهم امکان ابتلای مجدد به این بیماری وجود دارد. در برخی مطالعات مشاهده شده است که در افرادی که سابقهی ابتلا به کرونا دارند پس از تزریق واکسن سطح بالاتری از ایمنی علیه کرونا نسبت به بقیه افراد ایجاد میشود.
اگر به هر دلیلی دوز دوم واکسن را دریافت نکنم چه اتفاقی میافتد؟
تزریق دوز دوم باعث ایمنیزایی بهتر و کاملتر افراد در مقابل ویروس کرونا 2019 میشود. همچنین تزریق دوز دوم، منجر به افزایش پایداری و مدتزمان ایمنیِ ایجادشده در افراد میشود؛ به همین علت توصیه میشود در این مرحله از مطالعه بالینی واکسن، دوز دوم بهمنظور ایمنیزایی بهتر واکسن، در زمان تعیینشده (۲۱ روز بعد از تزریق دوز اول) دریافت شود.
آيا بعد از تزریق واکسن کرونا، بازهم نیاز به رعایت کامل پروتکلهای بهداشتی است؟
بله، تا زمانی که اطلاعات ما در مورد میزان اثربخشی واکسنها کامل شود و جمعیت قابلتوجهی از جامعه واکسینه شوند، افراد دریافتکننده واکسن باید بهروش صحیح (پوشش کامل دهان و بینی) ماسک بزنند، فاصله فیزیکی ترجیحاً دو متری را از سایر افراد رعایت کنند و مرتب دستهای خود را بشورند.
آیا ممکن است بر اثر تزریق واکسن کرونا به بیماری کووید-19 مبتلا شوم؟
خیر. با توجه به این نکته که واکسن کرونای شرکت سیناژن، فقط حاوی پروتئین spike ویروس کرونا 2019 است، بههیچعنوان نمیتواند باعث بیماریزایی در فرد دریافتکننده واکسن شود.
قبل از دریافت واکسن کرونا، آیا باید داروی خاصی برای پیشگیری یا کاهش عوارض ناشی از تزریق مصرف کنم؟
خیر، برای پیشگیری یا کاهش عوارض احتمالی ناشی از تزریق واکسن کرونا، نیاز به هیچ درمان پیشگیرانهای نیست، زیرا ممکن است بر اثربخشی واکسن تأثیرگذار باشد؛ اما درصورتیکه به شکل روتین از داروهایی استفاده میکنید، نیازی به قطع آنها نیست.
آيا میتوان دو دوز واكسن را از دو نوع واکسن متفاوت دريافت کرد؟
بر اساس اطلاعات موجود از واکسنها و مطالعات، استفاده از واکسن با تکنولوژی متفاوت از تکنولوژی واکسن اولیه، باعث تولید ایمنی پایدارتر و موثرتری علیه ویروس کرونا میشود. نهادهای بهداشت و سلامت مانندWHO و FDA نیز تزریق واکسن کرونا با تکنولوژی متفاوت از واکسن تزریق شده در دوزهای قبلی را تایید کردهاند. پلتفرم واکسن اسپایکوژن متفاوت از تکنولوژی واکسنهای موجود در واکسیناسیون کشوری تاکنون است که این موضوع در کنار ایمنی بالای این پلتفرم، واکسن اسپایکوژن را به گزینه مناسبی برای تزریق دوز سوم تبدیل میکند.
مراکز تزریق واکسن اسپایکوژن
در بخش “مراکز تزریق واکسن اسپایکوژن” موقعیت مکانی مراکز تزریق، به همراه شماره تماس آنها درج شده است. برای آگاهی از موقعیتهای مکانی هر مرکز، کافیست روی نام آنها کلیک فرمایید. لطفا پیش از مراجعه حضوری با مرکز واکسیناسیون مورد نظر خود تماس حاصل فرمایید.
سؤالات ایمنی واکسن در جمعیتهای خاص
در این قسمت شما میتوانید پاسخ سوالات خود را در رابطه با گروههای خاص مانند افراد دارای بیمارهای زمینهای مطالعه فرمایید.
آیا امکان تزریق واکسن در فردی با سابقه واکنشهای آلرژیک وجود دارد؟
در افرادی که بعد از تزریق دوز اول واکسن کرونا، علائم حساسیت شدید به واکسن یا دیگر مواد جانبی موجود در واکسن را نشان دهند یا در افرادی که در گذشته سابقه حساسیت به هریک از اجزای واکسن داشتهاند، دیگر نباید این واکسن تزریق شود. در افرادی که سابقه حساسیت به دیگر واکسنها (غیر از واکسنهای کرونا) یا درمانهای تزریقی داشتهاند، واکسن باید با احتیاط مصرف شود.
آیا افرادی که بیماری خاص (دیابت، پرفشاری خون، هپاتیت، اماس و …) دارند ، میتوانند واکسن کرونا را دریافت کنند؟
به صورت کلی منع مصرفی برای تزریق واکسن اسپایکوژن در افراد دارای بیماری های زمینهای در وجود ندارد، لازم به ذکر است که در فاز سوم مطالعه اسپایکوژن حدود ۷۷۰۰ نفر از افراد که دارای بیماریهای زمینهای بودند، وارد مطالعه شدند.بنابراین محدودیتی برای تزریق این واکسن در این گروه از افراد با توجه با نتایج مطالعه وجود ندارد.
سؤالات تداخل مرتبط با واکسن
در این قسمت شما میتوانید پاسخ سوالات مربوط به تداخل دارو یا واکسنهای دیگر با واکسن اسپایکوژن مطالعه فرمایید.
آیا میتوانم همزمان با تزریق واکسن کرونا از واکسن دیگری نیز استفاده کنم؟ درصورتیکه امکان تزریق واکسنهای دیگر بهصورت همزمان با واکسن کرونا وجود نداشته باشد، فاصله زمانی تزریق بین واکسنهای مختلف چقدر باید باشد؟
از آنجایی که اطلاعات کافی جهت تزریق همزمان واکسن کرونا با سایر واکسنها وجود ندارد، باید فاصله زمانی تزریق واکسن کرونا قبل و بعد از سایر واکسنها رعایت شود. فاصله زمانی واکسنهای مجاز دیگر با واکسن کرونا به این صورت است که افراد باید واکسنهای دیگر را ۲۸ روز قبل از مراجعه به مرکز جهت تزریق واکسن کرونا در این کارآزمایی بالینی یا ۱۴ روز پس از واکسیناسیون دوم دریافت کنند. (استثنا: در شرایط خاصی که الزام به تزریق واکسن دیگری همزمان با واکسن کرونا وجود داشته باشد، ممکن است تحتنظرِ محقق مطالعه، این فاصله زمانی تغییر یابد یا کوتاهتر شود.)
افراد در هر سنی با داشتن شرایطی که منجر به ضعف یا نقص در ایمنی شود، بیشتر در معرض ابتلا به نوع شدید بیماری کووید-19 هستند. بیماری شدید به این معنی است که فرد مبتلا به کرونا …
خبر ظهور کرونای امیکرون و سرعت انتشار آن نگرانی بسیاری در سراسر جهان به وجود آورده است. با این حال، به دست آوردن اطلاعات دقیق از قدرت انتقال این نوع ویروس، شدت بیماری و …
در آخرین مطالعه واکسن اسپایکوژن که برای بررسی تاثیر آن به عنوان دز بوستر انجام شد، این واکسن باموفقیت ایمنی افراد را تا چندین برابر (بین 11 تا 25 برابر) تقویت کرد …
اسپایکوژن در چه مراکزی موجود است؟
واکسن استرالیایی-ایرانی اسپایکوژن
اسپایکوژن، واکسن استرالیایی-ایرانی کرونا، حاصل همکاری مشترک شرکت سیناژن و شرکت Vaxine استرالیا است.
سیناژن پیشگام در تولید محصولات بیوتکنولوژی پزشکی در منطقه و تنها مجموعه در ایران با استاندارد کیفی اتحادیه اروپا (EuGMP) است.