مسیر مطالعه
در این بخش مراحل فرایند مطالعه واکسن اسپایکوژن را از ابتدا تا انتها مشاهده میکنید. در هر مرحله همکاران ما شما را در مورد اقداماتی که باید انجام دهید راهنمایی خواهند کرد.
کنترل نوبت تعیین شده، سنجش دمای بدن و تحویل بسته بهداشتی
بررسی مدارک شناسایی، تکمیل پرونده و صدور کارت شناسایی داوطلب
پاسخگویی به سوالات و دریافت رضایت آگاهانه
کنترل نوبت تعیین شده، سنجش دمای بدن و تحویل بسته بهداشتی
بررسی مدارک شناسایی، تکمیل پرونده و صدور کارت شناسایی داوطلب
پاسخگویی به سوالات و دریافت رضایت آگاهانه
دریافت نمونه برای آزمایشها (خون و ادرار)، ارزیابیهای بالینی و سنجش معیارهای ورود و عدم ورود
تصادفی سازی و تحویل داروی اختصاصی داوطلب به پرستار مسئول
تزریق واکسن/واکسن نما
دریافت نمونه برای آزمایشها (خون و ادرار)، ارزیابیهای بالینی و سنجش معیارهای ورود و عدم ورود
تصادفی سازی و تحویل داروی اختصاصی داوطلب به پرستار مسئول
تزریق واکسن/واکسن نما
آموزش نحوه استفاده از سامانه الکترونیکی ثبت و گزارش عوارض جانبی و پاسخگویی به سوالات
تعیین نوبت ویزیت بعدی و تحویل کارت مخصوص شرکتکنندگان
ثبت اطلاعات در سامانه و گزارش روزانه علائم یا عوارض جانبی، دریافت مشاوره پزشکی و پاسخ سوالات از طریق مرکز تماس فارماکوویژیلانس (تلفن پاسخگوی 24 ساعته)
آموزش نحوه استفاده از سامانه الکترونیکی ثبت و گزارش عوارض جانبی و پاسخگویی به سوالات
تعیین نوبت ویزیت بعدی و تحویل کارت مخصوص شرکت کنندگان
ثبت اطلاعات در سامانه و گزارش روزانه علائم یا عوارض جانبی، دریافت مشاوره پزشکی و پاسخ سوالات از طریق مرکز تماس فارماکوویژیلانس (تلفن پاسخگوی 24 ساعته)
شرایط ورود به مطالعه بالینی واکسن اسپایکوژن
مردان یا زنان با سن بالاتر یا مساوی 18 سال و کمتر از 50 سال، میتوانند در مطالعه بالینی واکسن شرکت کنند.
شرکتکنندگانی که میتوانند برنامه زندگی خود را با الزامات کارآزمایی واکسن (حضورِ بهموقع در تمام ویزیتهای برنامهریزیشده برای تزریقها، آزمایشها و…) هماهنگ کنند؛ میتوانند در مطالعه بالینی واکسن شرکت کنند.
شرکتکنندگان باید شرایطِ پزشکیِ پایدار داشته باشند، یعنی داوطلبِ شرکت در کارازمایی واکسن کرونا، 3 ماه قبل از غربالگری، بهدلیل بیماری کنترلنشده دیگری، مجبور به بستریشدن در بیمارستان نشده باشد و دریافتکننده داروهای خاص (داروهای پیوند، شیمیدرمانی، سرکوبکننده سیستم ایمنی و ….) نباشد؛ زیرا پایدارنبودنِ شرایطِ پزشکیِ داوطلب حین شرکت در مطالعه بالینی واکسن، ممکن است تأثیراتی منفی بر سلامت فرد بگذارد. لازم به ذکر است افراد با بیماریهای زمینهای مانند دیابت، در صورتی که بیماری آنها کنترل شده باشد، منعی برای ورود به مطالعه واکسن کرونا نخواهند داشت.
داوطلبان شرکت در مطالعه بالینی واکسن کرونا، نباید باردار یا شیرده باشند. لازم است بدانید، بارداری در ویزیت اول و دوم قبل از تزریق فراورده، از طریق آزمایش ادرار یا خون بررسی خواهد شد. داوطلبان میبایست بهمدت 30 روز قبل از اولین واکسیناسیون کرونا از یک روش مؤثر برای جلوگیری از بارداری استفاده کرده و موافقت نمایند که تا 6 ماه پس از نوبتِ دومِ واکسن کرونا باردار نشوند و از روشهای مطمئن جلوگیری از بارداری استفاده کنند.
شرایط عدم ورود به مطالعه بالینی واکسن اسپایکوژن
در صورتی که داوطلب دریافت واکسن کرونا هر کدام از شرایط زیر را داشته باشد؛ نمیتواند در مطالعه شرکت کند:
درصورتیکه داوطلب، مبتلا به عفونت فعال با علائم بالینی ناشی از بیماری کووید-19 مانند تب یا لرز، سرفه، خستگی شدید، سردرد، تنگی نفس، گلودرد، تغییر حس بویایی یا چشایی یا هر علامت مشکوک دیگری در روز ویزیت غربالگری باشد، امکان ورود به مطالعه را نخواهد داشت. اگر فرد قبلاً به بیماری مبتلا شده و بهبود یافته است، شرکت در مطالعه منعی ندارد.
درصورتیکه داوطلب، طی 72 ساعت قبل از ویزیت غربالگری یا در روز ویزیت، تب مساوی یا بیشتر از 38 درجه سانتیگراد داشته باشد، امکان ورود به مطالعه را نخواهد داشت. البته، در صورت بهبودی، منعی برای ورود فرد به مطالعه وجود ندارد.
درصورتیکه داوطلب، دارای هرگونه اختلال عصبی پیشرونده یا شدید مانند پارکینسون، تشنج یا… باشد که توسط متخصص مغز و اعصاب تأیید شده باشد یا سابقه سندرم گیلنباره (اختلالی نادر که در آن سیستم ایمنی بدن به سیستم عصبی حمله کرده و موجب ضعف، بیحسی، گزگز و … میشود) داشته باشد، امکان شرکت در مطالعه را نخواهد داشت.
درصورتی که داوطلب، بهدلیل سرطان یا بیماریهای دیگر تحتِ درمان با داروهای خاص مانند داروهای سرکوبکننده سیستم ایمنی از جمله کورتونهای خوراکی یا تزریقی با دوزهای خاص، داروهای مخصوص پیوند یا داروهای شیمیدرمانی باشد، امکان شرکت در این مطالعه را نخواهد داشت.
زنان باردار، مادران شیرده یا زنانی که قصد بارداری در طول دوره مطالعه را دارند، امکان شرکت در مطالعه را نخواهند داشت.
درصورتیکه داوطلب، طی 30 روز قبل از ویزیت نوبت اول، هر محصول تحقیقاتی دیگری دریافت کرده باشد یا قصد دارد در یک مطالعه بالینی دیگر همزمان با انجام این مطالعه شرکت کند، امکان شرکت در مطالعه را نخواهد داشت.
درصورتیکه داوطلب، واکسیناسیون قبلی با هر نوع واکسن علیه ویروس کرونا 2019 را انجام داده باشد، امکان شرکت در مطالعه را نخواهد داشت.
درصورتیکه داوطلب، طی 28 روز قبل از ویزیت غربالگری این مطالعه، واکسنهای مجاز دیگری (مانند آنفلوانزا و گارداسیل) را دریافت کرده یا تا 14روز پس از نوبت دوم واکسیناسیون، قصد دریافت هر واکسنی را داشته باشد، امکان شرکت در مطالعه را نخواهد داشت.
درصورتیکه داوطلب، سابقه اختلالِ خونریزیِ شناختهشده (هموفیلی) داشته باشد، به علت احتمال بروز مشکل بهدنبال تزریق عضلانی واکسن، امکان شرکت در مطالعه را نخواهد داشت.
درصورتیکه داوطلب، طی90 روز قبل از ویزیت غربالگری، هرگونه فرآورده خونی، پلاسما یا ایمونوگلوبولین (مانند IVIG) دریافت کرده یا قصد دریافت آن را داشته باشد، امکان شرکت در مطالعه را نخواهد داشت.
افراد با شرایط خاص که از نظر محقق، با شرکت در مطالعه احتمال ایجاد مشکل برای آنها وجود داشته باشد، امکان شرکت در مطالعه را نخواهند داشت.
درصورتیکه داوطلب، طی 28 روز قبل از ویزیت غربالگری، مساوی یا بیشتر از 450 میلیلیتر خون یا فرآوردههای خونی اهدا کرده باشد، امکان شرکت در مطالعه را نخواهد داشت.
افراد با نارسایی مزمن کلیوی که تحت دیالیز هستند، امکان شرکت در مطالعه را نخواهند داشت.
افرادی که در طول مدت مطالعه، بر اساس رده سنی یا گروه شغلی و صنفی مشمول دریافت واکسن میشوند.
فرآيند ثبتنام و تكميل اطلاعات در سامانه مورد استفاده در مطالعه واکسن، نيازمند دسترسي به اينترنت و ابزار دیجیتال مانند تلفن هوشمند، تبلت یا لپتاپ خواهد بود، در صورت عدم دسترسی به اینترنت و تجهیزات گفتهشده، داوطلب امکان شرکت در مطالعه را نخواهد داشت.
بایدها و نبایدهای حضور در مرکز تزریق واکسن
نکاتی که باید قبل از حضور در مرکز تزریق واکسن اسپایکوژن به یاد داشته باشید:
برای شرکت در این مطالعه مد نظر داشته باشید که از ۳۰ روز قبل از تزریق واکسن کرونا تا ۱۴ روز بعد از آن واکسن دیگری (از جمله آنفلوانزا، هپاتیت و…) دریافت نکنید.
استراحت و خواب مناسب بر سیستم ایمنی شما تأثیرگذار است، پس، حتماً شب قبل از تزریق واکسن، به میزان کافی استراحت کنید.
درصورتیکه دچار علائم مشکوک به کرونا هستید، از مراجعه به مرکز تزریق واکسن خودداری کنید.
پیش از مراجعه به مرکز تزریق واکسن، فهرستی از تمام داروهای خود و دستور مصرف آنها تهیه کرده و در روز مراجعه، آن را همراه داشته باشید. درصورتیکه تهیه فهرست برایتان ممکن نیست، داروها را همراه خود بیاورید.
با توجه به این که استفاده از مسکنها (استامینوفن، ایبوپروفن و …) و آنتیهیستامینها (سیتریزین، هیدروکسیزین و …) بر اثربخشی واکسن تأثیرگذار هستند، تا حد امکان از این دسته از داروها شبِ قبل از تزریق واکسن، استفاده نکنید؛ اما اگر از داروهای ذکرشده بهصورت روتین، طبق دستور پزشک استفاده میکنید، میتوانید به مصرف آنها ادامه دهید.
جهت تکمیل آزمایشها و مراقبتهای پس از تزریق واکسن، مدتزمان حضور شما در مرکز حدود دو ساعت خواهد بود.
برای رعایت پروتکلهای بهداشتی، از آوردن همراه به مرکز تزریق واکسن جداً خودداری کنید.
لطفاً رأس ساعت مقرر در مرکز تزریق واکسن حضور داشته باشید. پذیرش شما در روزها و ساعات دیگر امکانپذیر نخواهد بود.
در روز مراجعه به مرکز مطالعه بالینی واکسن، حتماً کارت ملی، گواهینامه یا پاسپورت خود را همراه داشته باشید.
هنگام ورود و در تمام طول مدت حضور در مرکز تزریق واکسن، استفاده از ماسک الزامی است. توصیه میشود بهمنظور اطمینان، از دو ماسک استفاده کنید.
برای راحتی خود و تسریع در فرآیند تزریق واکسن، از لباسی مناسب برای آن روز استفاده کنید.
بهتر است یک روز بعد از واکسیناسیون کرونا، فعالیتِ فیزیکیِ سنگین انجام ندهید.
بعد از طیشدن فرآیندهای مربوط به واکسیناسیون کرونا و قبل از ترک محل، حتماً تاریخ مراجعه بعدی خود را بپرسید.
نکات قابلتوجه بعد از تزریق واکسن کرونا اسپایکوژن
توصیه های کلی بعد از تزریق واکسن:
برای ایجاد حداکثر ایمنی، باید هر دو دوز واکسن را سر موعد مقرر تزریق کنید.
ایجاد ایمنی توسط بدن، بعد از هر واکسیناسیون زمان می برد. انتظار می رود بعد از گذشت حداقل ٢ هفته از تزریق دوم واکسن، ایمنی ایجاد شود.
بعد از دریافت واکسن، کماکان باید ماسک بزنید، فاصله اجتماعی را رعایت کنید و دست های خود را به طور مرتب بشوﻳﻴد. تحقیقات در خصوص امکان انتقال ویروس کرونا از فرد واکسینه شده بدون علامت به دیگر افراد کماکان ادامه دارد.
عوارض جانبی:
ممکن است بعد از دریافت واکسن کرونا بعضی عوارض جانبی در شما بروز کند، بروز این عوارض به معنی ابتلای شما به کووید-19 نیست، بلکه نشاندهنده پاسخ بدن شما به واکسن و ایجاد ایمنی است. ممکن است شدت بروز برخی عوارض جانبی بعد از تزریق دوز دوم واکسن بیشتر باشد. این عوارض ممکن است بر توانایی شما در انجام فعالیتهای روزانه تأثیر بگذارند، اما با گذشت چند روز کاملاً برطرف خواهند شد. امکان دارد برخی از افراد هیچ عارضه جانبی را بعد از دریافت واکسن تجربه نکنند.
عوارض جانبی شایع (محل تزریق):
- درد
- قرمزی
- تورم
سایر عوارض جانبی:
- خستگی
- سردرد
- درد عضلانی
- لرز
- تب
- حالت تهوع
- استفراغ
- تورم در ناحیه زیربغل
نکات کمککننده برای کنترل و بهبود عوارض جانبی:
درصورتیکه بعد از تزریق واکسن، درد و احساس ناراحتی داشتید، جهت تسکین علائم با پزشک، داروساز یا دیگر کادر درمان، در خصوص مصرف داروهایی نظیر استامینوفن یا ایبوپروفن، مشورت کنید.
راههای کاهش درد ناحیه تزریق:
- پارچهای تمیز، خنک و مرطوب را روی محل تزریق قرار دهید.
- بازوی خود را حرکت دهید و تمرینات ملایم انجام دهید.
راههای کاهش احساس ناراحتی بهدلیل تب:
- به مقدار زیاد مایعات بنوشید.
- لباس نازک بپوشید.
پشتیبانی 24 ساعته:
در صورتی که عارضه جانبی پیشآمده شما را نگران کرده یا بیش از 72 ساعت طول کشیده است، با شماره 24 ساعته 91070999-021 تماس بگیرید.
آموزش ثبت نام در مطالعه واکسن استرالیایی-ایرانی اسپایکوژن
چنانچه ویدئو بالا بهصورت صحیح نمایش داده نمیشود، روی این لینک کلیک کنید.
ظرفیت داوطلبان ورود به مطالعه بالینی فاز سه اسپایکوژن تکمیل شده و ثبت نام پایان یافته است.