آیا اومیکرون به سرماخوردگی شباهت دارد؟

طبق تحقیقاتی که دانشمندان تاکنون بر روی سویه جدید ویروس کرونا به نام “اومیکرون”، انجام داده‌اند مشخص شده است که کرونای اومیکرون بخشی از جهش خود را از ماده ژنتیک ویروسی مثل ویروس سرماخوردگی عادی گرفته است.

 

اومیکرون، سیستم ایمنی بدن را فریب می‌دهد!

این دانشمندان از موسسه تحقیقاتی Nference در ماساچوست آمریکا می‌گویند این بخش از ماده‌ ژنتیکی در شکل‌های اولیه ویروس کرونا، SARS-COV2 وجود ندارد، اما این بخش در ویروس‌هایی همچون ویروس عامل سرماخوردگی و همچنین ژنوم انسان وجود دارد.

درواقع به نظر می رسد سویه اومیکرون با گرفتن این ویژگی ژنتیکی از یک ویروس دیگر، شکلی انسانی‌تر به خود گرفته و موجب فریب دادن سیستم ایمنی بدن انسان می شود و آن را به اشتباه می‌اندازد.

این موضوع موجب می شود که ویروس ساده‌تر منتقل شده اما موجب بروز علائم خفیف‌تری شود یا به طور کلی علائمی نشان ندهد.

 

میزان ابتلا و شیوع کرونای اومیکرون

هنوز تحقیقات درمورد میزان ابتلا و شیوع امیکرون نسبت به سویه‌های پیشین ویروس کرونا، احتمال بروز اشکال شدیدتری از بیماری و تبدیل امیکرون به سویه غالب در جهان کامل نشده است و برای یافتن پاسخ این سوالات زمان بیشتری نیاز است.

تحقیقات ابتدایی حاکی از آن است که برخی سلول های بدن انسان، مانند سلول‌های دستگاه تنفسی و گوارشی، توانایی میزبانی از دو نوع ویروس سرماخوردگی عادی و SARS-COV2 را به صورت هم‌زمان دارند. این فرصتی است که با حضور هم‌زمان این دو ویروس ممکن است ترکیب جدیدی از ویروس‌ها را ایجاد کند.

درواقع در این فرآیند دو ویروس مختلف در یک سلول یکسان، با یکدیگر تعامل کرده و از خود نسخه‌های تازه‌ای که دارای مقداری از ماده ژنتیکی هردو ویروس هستند، ایجاد می‌کنند.

 

کرونای اومیکرون و HIV

در آفریقای جنوبی، که سویه اومیکرون برای اولین بار در این کشور شناخته شد، بیشترین میزان ابتلا به ویروسHIV وجود دارد. این ویروس افراد مبتلا به ایدز را در برابر سایر عوامل بیماری‌زا مثل ویروس سرماخوردگی آسیب‌پذیرتر می‌کند.

دانشمندان اذعان داشتند که جهش‌های ژنتیکی بارها در آن دسته از ویروس‌های کرونایی رخ داده است که موجب سرماخوردگی در افراد مبتلا به ایدز شده‌ است (ویروس موسوم به HCOV-229E در مبتلایان به ایدز که به ویروس کرونا نیز مبتلا شدند) برخی فرضیه‌ها نیز حاکی از آن است که کرونای اومیکرون در یک میزبان جانوری تکامل پیدا کرده باشد.

 

لزوم تزریق واکسن کرونا با ظهور سویه‌های جدید کرونا

یافته‌های جدید لزوم دریافت واکسن کرونا را نشان می‌دهند چرا که با تزریق واکسن کرونا، احتمال مواجهه افرادی که به دلایل گوناگون نقص سیستم ایمنی دارند را کاهش می‌دهد. از تجربه کرونای دلتا می‌دانیم که واکسن‌ها در کاهش بیماری‌های شدید و مرگ موثر و کارآمد هستند.

هرچه میزان ایمنی در سطح جامعه بیشتر شده و پوشش واکسیناسیون گسترش یابد، نگرانی از جهش‌های جدید ویروس کرونا کمتر خواهد شد. شیوع اومیکرون به دلیل ناشناختگی و نیاز به تحقیقات گسترده درخصوص آن، نگرانی‌های بسیاری را برای جامعه جهانی و بازارهای سرمایه ایجاد کرده است.

کشورهایی مانند آمریکا و اتریش از چند روز گذشته مقررات محدودکننده جدیدی برای جلوگیری از شیوع امیکرون اعمال کرده‌اند. با وجود اینکه هنوز تحقیقات درباره احتمال شیوع بیشتر اومیکرون نسبت به سویه دلتا انجام نشده است اما لزوم رعایت پروتکل‌های بهداشتی، فاصله اجتماعی و دریافت واکسن کرونا همچنان مهمترین عوامل هستند که می‌توان برای جلوگیری از شیوع ویروس کرونا و قطع کردن زنجیره ابتلا درنظر گرفت.