چرا توانایی سرایت اومیکرون بیشتر است؟

در هفته‌های اخیر سویه جهش یافته اومیکرون در همه جای جهان منتشر شده و محققان اعتقاد دارند که این نوع از ویروس قدرت سرایت بیشتری از انواع پیشین دارد. بر طبق گزارش سازمان جهانی بهداشت تاکنون در بیش از 60 کشور این ویروس گزارش شده است.

سویه اومیکرون نخستین بار در آفریقای جنوبی شناسایی شد، پژوهشگران در حال مطالعه بر روی جهش‌های ژنتیکی این نوع از کرونا هستند تا دریابند که چه تاثیری در رفتار ویروس گذاشته است. اگرچه میزان سرایت سویه اومیکرون بیشتر است، ولی به طور دقیق مشخص نیست که دلیل این سرایت بیشتر چیست و آیا عوارض ابتلا به این نوع از ویروس بیشتر است یا نه.

 

طی یک مطالعه بسیار جدید، محققان احتمال دادند که اومیکرون ماده ژنتیکی مشخصی را از یک ویروس عامل سرماخوردگی در انسان ، گرفته است و همین اشتراک ژنتیکی با سرماخوردگی، باعث کاهش شدت خطر در افراد مبتلا به اومیکرون و البته احتمالاً افزایش شدت سرایت آن شده است.

پژوهشگران معتقدند احتمالاً ویروس کرونای اومیکرون ماده ژنتیکی خاصی را از یک ویروس دیگر که باعث سرماخوردگی در انسان می‌شود دریافت کرده است. همین موضوع باعث سرایت بیشتر نسبت به بقیه انواع قبلی شده، ولی در عین حال این اشتراک باعث شدت و خطر کمتری نسبت به سویه‌های قبلی در افراد مبتلا شده است.

ونکی ساوندر اراجان، مهندس بیولوژیکی از اعضای این تیم تحقیقاتی اعلام کرده، شباهت بسیار زیاد بین اومیکرون و ویروس سرماخوردگی می‌تواند باعث سازگاری این نوع از کرونا به بدن فرد مبتلا شود و احتمالاً از بعضی پاسخ های سیستم ایمنی فرار کند.

 

 

احتمال سرایت اومیکرون در کدام گروه های سنی بیشتر است؟

مشاور پزشکی دولت آفریقای جنوبی اعلام کرد که سویه نوظهور اومیکرون به طور زیادی سلامت کودکان زیر 5 سال را تهدید می‌کند و این تصور را بی معنی می‌دانند که آخرین سویه خفیف است.
واسیلا جاسات، مشاور دولت اذعان داشت که در منطقه ژوهانسبورگ، مکانی که ویروس در حال پخش شدن است، پذیرش افراد در بیمارستان‌ها در تمامی سنین به ویژه در سن زیر 5 سال بسیار زیاد شده. وی افزود: در حال حاضر میزان ابتلای کودکان زیر 5 سال بالاترین میزان و بعد از افراد بالای 60 سال است. این روند بسیار متفاوت با گذشته است و بستری کودکان زیر 5 سال افزایش ویژه‌ای داشته است. همچنین کودکان زیر 2 سال بستری چشمگیری در بیمارستان داشته‌اند و باعث افزایش نگرانی‌ها در رابطه با سلامت کودکان شده است.
به گفته مقامات بهداشتی در آفریقای جنوبی، نوع جدید ویروس کووید-19 بسیار سریعتر از انواع قبلی ویروس در سراسر کشور پخش می‌شود و باعث افزایش پذیرش در بیمارستان ها در میان کودکان خردسال و به عنوان “نوع نگران کننده” معرفی شده است.
این سویه، گونه غالب ویروس کرونا در آفریقای جنوبی است، جایی که اومیکرون برای اولین بار شناخته شد.
احتمالاً “شکاف ایمنی” و عدم واکسیناسیون در بین کودکان ممکن است نتیجه افزایش بستری شدن در بیمارستان باشد، اما محققان اعلام کرده‌اند که برای این نتیجه‌گیری که کودکان به سویه اومیکرون حساس‌تر هستند یا نه، خیلی زود است.

 

علائم سویه اومیکرون

شواهد حاکی از آن است که سویه اومیکرون باعث بیماری خفیف با علائم متفاوت‌تری از انواع پیشین کرونا می‌شود. دکتر پریخ اعلام کرد : بیماران بدون از دست دادن حس بویایی و یا چشایی، مقداری سوزش گلو گزارش کردند. دکتر کوتزی، رئیس انجمن پزشکی آفریقای جنوبی گفت: بیماران کاهش زیادی در سطح اکسیژن خون را تجربه نکردند و بیماران جوان‌تر در خانه بهبود یافتند.
دکتر آنتونی اسمیت یادآور شد: بیماران از جمعیت جوانان هستند و علائم خفیفی دارند ولی در افراد مسن‌تر هم بیماری خفیف بوده. تاکنون از بین 452 بیمار مبتلا به سویه اومیکرون که در بیمارستان بستری شده‌اند، 52 بیمار نوزاد بودند، ولی اطمینان به اینکه این نوزادان حتما به کووید-19 مبتلا شده باشند مشخص نیست. زیرا همه‌ی نوزادان با علائم تنفسی به عنوان بیمار کرونایی بستری می‌شوند در صورتیکه ممکن است به آنفولانزا مبتلا باشند.

 

تاثیر مثبت واکسن و تاکید بر تزریق دوز بوستر

با اینکه برخی اصرار بر بی تاثیر بودن واکسن های فعلی بر سویه اومیکرون دارند، اما در همین چند ماه اخیر مشخص شد که واکسن های فعلی می‌توانند ایمنی بدن را در برابر کرونا افزایش دهند. البته که رعایت پروتکل های بهداشتی نیز بسیار مهم است. با شناسایی این گونه بسیاری از کشورها به محدودیت های شدید بازگشتند و بحث محدودیت های سفر در برخی کشورها مطرح شده است. بعضی از کشورها تاکید بر تزریق دوز بوستر دارند و همچنین تزریق دوز بوستر را برای افراد بالای 18 سال عمومی اعلام کرده‌اند.